Vorige week, op die hele zonnige zondag, was het eindelijk zover. De puzzelrit van onze vereniging, waar iedereen zo reikhalzend naar had uitgekeken werd een feit. Een paar maanden terug was Riet Blok wat herinneringen aan het ophalen en vertelde over de puzzelrit traditie van het vorige millennium. Het leek een goed plan om dit maar weer eens op te pakken. Remko Blouw bracht het in het bestuur en er was al snel akkoord. Goed plan, maar nu?

Er zal vast en zeker een bedrijf zijn die dit soort ritten regelt, voor weinig. Keuze ten over, maar flexibel en voor weinig stond niet in hun draaiboek. Dan maar op zoek naar iemand, liefst binnen de vereniging, die deze rit uit wilde zetten. Na wat rondvragen werd Ruud Naaijkens benaderd. Gelukkig, hij had er zin in: ‘Leuk om te doen!’ Dus ging hij aan de slag samen met Bert Heeselaars en Remko Blouw.

Zondag 12 mei, Moederdag, was de datum die het best in het verenigingsprogramma paste. Vanaf 9 uur kon er verzameld worden en langzaam liep de kantine steeds voller, wat een gezellige drukte. Hier en daar werden de uitgereikte spelregels al doorgenomen, wat leidde tot herkenning, fronsende blikken, vragen en bij sommige teams ook tot de eerste spanning. Na het inschrijven, waren we zo rond 9.45 uur compleet. Alle vijftien teams die zich hadden ingeschreven, waren aanwezig. Na een korte inleiding en een blik vooruit, op wat er deze dag verwacht kon worden, was het zover. De formulieren met aanwijzingen en vragen werden uitgedeeld en de teams gingen naar hun wagens. Het was rond tien uur, dat de colonne op gang kwam.

De rit voerde over het eiland IJsselmonde, door Ridderkerk, Hendrik-Ido-Ambacht, Rijsoord, Heerjansdam, Barendrecht, Smitshoek en een klein stukje Rotterdam. Door woonwijken, industrie gebieden en natuurschoon. Genoeg te zien, mooie woningen ook … maar er moet gepuzzeld worden. Aandachtig, geconcentreerd en gefocust!
De omschrijvingen leidden iedereen langs de juiste route. De vragen varieerden van hele simpele tot toch wel behoorlijke doordenkers. Voor de antwoorden gold dus uiteraard hetzelfde, van een simpel “snel op-schrijvertje”, tot discussiestuk en die zoeken we op! Soms liep de spanning hoog op in de wagens. Gelukkig kwam voor velen de welverdiende lunchpauze precies op tijd.

Even ontspannen, stoom afblazen, de organisatie even onder handen nemen en dan eten. De stop voor het hapje en drankje was in Smitshoek, bij van oudsher Café ’t Schaapje. Lekker op het terras, in of uit de zon, even genieten!
Om vervolgens, na de pauze, verder te gaan met deel 2 van de puzzelrit. Aanmerkelijk korter en met minder vragen dan het eerste deel. Weer door Smitshoek, Barendrecht, Ridderkerk, maar ook door Bolnes en uiteraard Slikkerveer! Makkie werd er al snel geroepen, lekker kort, nul fout in deel twee. Maar helaas, ook hier zaten er weer een paar addertjes onder het gras.

Alle teams, op één opgave na, kwamen gestaag en gespreid binnen. Fijn, want dan kon het nakijken beginnen, zonder gigantische stapels op de tafel. Er was over het algemeen redelijk snel, bovendien ook nog via de juiste route, gereden en ook goed gepuzzeld! Met hier en daar ook enkele verrassende antwoorden trouwens. Na het nakijken en het opstellen van de ranglijst, was het zo rond vier uur tijd voor het doornemen van de antwoorden en de prijsuitreiking.

Bij de prijsuitreiking bleek dat één team het héél lastig had gehad onderweg, met maar 46% van de totaal 74 vragen goed. Dit team werd echter alsnog met een prijs verrast, namelijk een complete auto-was en wax set. Bovenin was het dringen geblazen, de bovenste zeven teams zaten maar 5 punten uit elkaar. De uiteindelijke winnaars kwamen met een totaal aantal punten van 59 uit de strijd. Geweldig gedaan team Bubbell, een welverdiende prijs!

Het was een mooie dag, met zon, overleg, discussies, maar zeker ook met veel plezier. Gezien de reacties van iedereen lijkt het erop, dat deze activiteit weer jaarlijks op de agenda kan worden gezet. Een verloren gegane traditie kan weer opgepikt worden. Tot volgend jaar met, na deze try-out, zeker veel meer deelnemers aan de auto puzzelrit van de SV Slikkerveer.


Vlnr: Bert Heeslaars (org). Remko Blouw (org), Ed Witzenburg, Cees Opmeer, Joop Ettinger (winnaars), Ruud Naaijkens (organisatie)