REÜNIE-AVOND OPGESIERD DOOR ONDERSCHEIDINGEN
EREPENNING VOOR SLIKKERVEER, GOUD VOOR BRANDT EN NAAIJKENS, ZILVER VOOR 'T JONG
Op de reünie-avond van het 102-jarig bestaan reikte burgemeester Attema Slikkerveer de Koninklijke Erepenning uit. De KNVB deed daar een schep bovenop. Van de bond ontving de vereniging een fraai beeld en KNVB-vlag met vermelding van het 100-jarig bestaan erop. Ook werden drie coryfeeën gehuldigd voor hun verdiensten.
Ruud Naaijkens ontving een gouden KNVB-speld vanwege zijn inzet in het bestuur (22 jaar) en de vele trainersactiviteiten voor de club. Gilles Brandt was weliswaar ook een drietal seizoenen bestuurslid geweest in de jaren ‘80, maar is al sinds 1998 wedstrijdsecretaris bij de senioren. Ook hij ontving de gouden KNVB-speld. Arjan ’t Jong, tot dat moment al 17 jaar bestuurslid, ontving de zilveren KNVB-speld.
SLIKKERVEER - EXCELSIOR
Op 2 juli 2022 speelde Slikkerveer de twee jaar uitgestelde jubileumwedstrijd tegen Excelsior Rotterdam. Enkele duizenden bezoekers zagen hoe Bas Mulder met een wonderschone lob Slikkerveer op voorsprong zette. Nog voor rust stelde Excelsior orde op zaken en in de tweede helft liep de Eredivisionist uit naar een 2-10 overwinning.
Van Derde klasse zondag naar Tweede klasse zaterdag
TUMULTEUZE BESLISSINGSWEDSTRIJD(EN) TEGEN LAAKKWARTIER IN VERLENGING PAS BESLIST
Na een zeer succesvolle tweede seizoenshelft in de Derde klasse B maakt Slikkerveer zich in juni 2022 op voor de beslissingswedstrijd tegen Laakkwartier, dat uitkomt in de Tweede klasse. Bij een stand van 0-0 wordt de wedstrijd vlak voor tijd gestaakt als door een horrorblessure de vlam in de pan slaat. Het restant wordt negen dagen later uitgespeeld. Omdat ook in die minuutjes niet wordt gescoord, volgt een bloedstollende verlenging. A-junior Mitchell Drogt wordt met zijn winnende goal de gevierde man. De wedstrijd wordt door ongeregeldheden nogmaals gestaakt, maar na 120 minuten barst het feest los aan Ridderkerkse zijde. Hoofdtrainer Driss El Akchaoui promoveert en mag het daaropvolgende seizoen – dankzij de horizontale overstap – Slikkerveer leiden in de Tweede klasse zaterdag!
NA HONDERD JAAR NAAR DE ZATERDAG
Op de Extra Algemene Ledenvergadering van 24 september 2021 stemden de leden vóór zaterdagvoetbal voor de standaard mannenteams. De KNVB bood verenigingen vóór 1 oktober de mogelijkheid om horizontaal over te stappen, waardoor de selectie-elftallen de eenmalige kans hadden om op zaterdag direct in te stromen in de klasse waarin zij op zondag uitkomen. Tijdens de stemming kozen 26 leden voor behoud van de zondagvereniging, maar 82 leden stemden vóór de overstap naar zaterdag per 2022/2023.
Voorzitter Rinus Hitzert
,,De leden wezen ons in de laatste algemene ledenvergadering van het vorig seizoen op wat te gebeuren stond. Daarom hebben we nauwlettend alles gevolgd rondom de overstap. Al een aantal jaren neemt het aantal zondagclubs in ons district af. Verspreid over de eerste tot en met de vierde klasse zijn er dit seizoen nog maar 52 clubs actief op zondag. Er gaan er zeker nog meer volgen, waardoor het ook Slikkerveer – met heel veel pijn in het hart – denk ik niet anders kan dan om ook die overstap te maken. Er blijft zo niks meer over van het zondagvoetbal in onze regio. Als vereniging bestaan we 100 jaar en dat willen we zeker continueren, dus we moeten deze stap maken, waardoor we volgend seizoen met ons eerste en tweede elftal op de zaterdag gaan voetballen.’’
Waardering voor autismevoetbal
ZILVEREN KNVB-SPELD VOOR AAD SNIJDERS EN MIRJAM VISSER
Op vrijdag 3 september 2021 - tien jaar nadat trainer Aad Snijders en coördinator Mirjam Visser startten met de ASS-afdeling van Slikkerveer - werden zij door de KNVB in het zonnetje gezet. Uit handen van Gerard van der Meijden ontvingen zij een bijzondere zilveren KNVB-speld voor hun inzet voor het voetbal en de vereniging SV Slikkerveer.
SLIKKERVEER IS NIET 100 JAAR OUD,
MAAR 100 JAAR JONG
‘Bovenal een vereniging met een rijke traditie. Opgebouwd in de achter ons liggende jaren en voortgezet, dat staat vast, in de jaren die komen.’ Zo luidden de laatste woorden van het boek ‘Pittige kerels in rood en zwart’, dat verscheen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van onze vereniging. Inmiddels zijn we jaren verder en bestaat Slikkerveer honderd jaar.
De toekomst van Slikkerveer staat voor meer dan voetbal. Onze vereniging staat voor plezier in combinatie met ambitie en sportiviteit, voor iedereen op zijn of haar eigen niveau. Maar we zijn ook een vereniging die mensen trots maakt. Op eigen prestaties, maar ook op die van elkaar!
EVEN FEL ALS IN 'T BEGIN
100 JAAR SLIKKERVEER
Op 7 oktober 2020, de verjaardag van onze vereniging, ontving Gerard Hagendijk (clubarchivaris) het eerste exemplaar van het jubileumboek uit handen van William Rijsdijk (voorzitter jubileumcommissie). In dit boek is de rijke historie van onze vereniging te lezen. Alle leden hebben een boek in ontvangst mogen nemen van de vereniging.
KAAPSE KEREL
EEN LEKKER VERFRISSEND SPECIAALBIERTJE
Bij een feestje hoort een drankje, dacht Patrick Werkhoven. Hij polste Kaapse Brouwers uit Rotterdam om ter gelegenheid van het eeuwfeest gezamenlijk een biertje op de markt te brengen. Dat werd de ‘Kaapse Kerel’. De naam verwijst naar de eerste zin uit ons clublied: ‘Pittige kerels in rood en zwart’.
De Kaapse Kerel is een licht bittere pilsener, die dankzij zijn fruitige citrussmaak een heerlijk fris en exotisch karakter heeft.
EEN NIEUW LOGO
Met het nieuwe logo gaan we terug naar waar alles begon! Bij de fusie sneuvelden de groen-witte kleuren clubkleuren van SVV en bleef het rood-zwart van OLIVIO overeind. Omdat Slikkerveer bekend staat om de rood-zwarte clubkleuren, werd besloten dit te behouden en afscheid te nemen van het groen-witte embleem.
Het is belangrijk dat onze geschiedenis niet vervaagt. Om die reden is ervoor gekozen om terug te keren naar de bakermat, oftewel de oorsprong van Slikkerveer. De watertoren is hiermee in ere hersteld en wordt hiermee in de tweede eeuw van ons bestaan actief uitgedragen. Om de watertoren heen is er gekozen voor een schildvorm, dat symbool staat voor strijd, passie en trots. De visuele identiteit van pittige kerels in rood en zwart!
BARTEL OUWENS 75 JAAR LID
Op zondag 14 april 2019 werd de 88-jarige Bart (Bartel) Ouwens in het zonnetje gezet vanwege zijn 75-jarig lidmaatschap bij onze vereniging. Samen met de pupil van de week verrichtte hij de aftrap.
Ouwens was in de jaren veertig en vijftig speler van het eerste elftal. Daarnaast was hij lang actief als vrijwilliger van onze vereniging.
MICK VAN BUREN
VAN HET REYERPARK NAAR DE CHAMPIONS LEAGUE
Mick van Buren zette al vroeg zijn eerste voetstappen op het sportpark van Slikkerveer. Via de jeugdopleiding wist hij zijn droom waar te maken: net als opa Theo Laseroms, vader Leo en oom Edwin het betaalde voetbal bereiken. Het Ridderkerkse talent schopte het zelfs tot de Champions League.
Dat Mick talent had zagen ze bij Slikkerveer al snel. Na een jaartje in F2, speelde hij twee seizoenen in F1. Doordat de vader van Mick voor een baan in Spanje kiest, verdwijnt hij uit de jeugdopleiding van Slikkerveer. Gelukkig keert hij alweer snel terug om succesvolle seizoenen bij te tekenen. Het jaar in de B1 is voor hem een zeer succesvol seizoen. De ploeg won vrijwel alles en de spits annex buitenspeler scoort zo'n veertig doelpunten. Dit zorgt voor interesse van een aantal Betaald Voetbal Organisaties. Mick vertrekt naar Excelsior. Waar hij na een jaar alweer de overstap maakt naar Feyenoord. Zijn eerste profcontract tekent hij bij Excelsior. Waar hij op 5 augustus 2011 zijn debuut maakt tegen Feyenoord. Na twee seizoenen kiest Mick voor een avontuur in Denemarken. Via Esbjerg komt hij in 2016 terecht bij Slavia Praag. Hier groeit Mick uit tot publiekslieveling en debuteert hij zelfs in de Champions League. In een poule met FC Barcelona, Internazionale en Borussia Dortmund. In de thuiswedstrijd tegen de Duitsers mag hij zijn eerste minuten in het miljardenbal maken.
B3 PAKT
DE DUBBEL
Voor B3 was het seizoen 2016-2017 een ongekend succesvol seizoen. Nadat de ploeg in april 2017 het benodigde punt wist op te halen bij IJVV de Zwervers, kon het kampioenschap gevierd worden.
Een maand later werd het allemaal nog mooier. Op neutraal terrein in Alphen aan den Rijn werd het een onvergetelijke finaledag. De ploeg van trainer Patrick Dizzy was overduidelijk te sterk voor HVV en wist dankzij een 5-2 overwinning de beker in de wacht te slepen. Hiermee was de dubbel een feit!
'Terug waar we horen!'
KAMPIOENSCHAP VOOR HET EERSTE
Na een dramatisch verlopen nacompetitie degradeerde het eerste elftal in het seizoen 2015-2015 naar de derde klasse. Na de zomerstop wilde de ploeg in het seizoen 2016-2017 maar één ding: terug naar de tweede klasse.
Wie in september 2016 naar de ranglijst keek, kon niet vermoeden dat Slikkerveer in mei bovenaan zou staan. Met de degradatie leek de bodem nog niet bereikt. Wisselende resultaten in de voorbereiding, uitschakeling in het bekertoernooi en twee verliespartijen in de eerste vier competitiewedstrijden zorgden voor een onrustige start.
Uiteindelijk vond Slikkerveer de weg omhoog en wist zelfs de eerste periode binnen te slepen. Slikkerveer wist de koppositie te verstevigen en het vertrouwen nam met de week toe. Er volgde een sterke reeks met zeven overwinningen op rij; met 24 doelpunten voor en 1 tegen. Van DHZ werd zelfs met 10-0 gewonnen. Hierna kon Slikkerveer het karwei op 30 april 2017 zelf afmaken. Directe concurrent AGE-GGK werd in de kampioenswedstrijd met 2-0 verslagen door twee doelpunten van Steven van Dongen.
ARIE VAN BEEK EN THEO JAGT 75 JAAR LID
Op 3 januari 2017 mocht voorzitter Joop van Ettinger voor het eerst in de geschiedenis van de vereniging een speldje uitreiken voor een 75-jarig lidmaatschap. Extra bijzonder was dat hij er die avond meteen twee mocht opspelden, want zowel Arie van Beek als Theo Jagt bereikten in dat seizoen deze bijzondere mijlpaal.
Op 6 augustus mochten zij de aftrap verrichtten van de wedstrijd om de derde en vierde plaats van het Ridderkerk Toernooi tussen Slikkerveer en Bolnes. Theo Jagt had voor deze gelegenheid zijn oude voetbalschoenen uit het stof gehaald en schonk deze direct na afloop aan het clubarchief.
ARIE VAN BEEK
Krommen Aai
De linksbuiten stootte na de oorlog meteen door naar het eerste elftal, waarvoor hij zo’n zeshonderd wedstrijden speelde. Na zijn actieve voetbalcarrière was Arie jarenlang trainer van de pupillen, assistent-terreinchef en gastheer voor de scheidsrechters. Erelid Arie van Beek overleed op 16 november 2018, hij werd 89 jaar oud en was daarvan 77 jaar lid van Slikkerveer.
THEO JAGT
Teeuw Jagt
Waar hij begon als middenvoor, keerde hij na de oorlog (na een verplicht transport) terug aan de andere kant van het veld. Naast dat hij jarenlang actief was als keeper, was hij ook oprichter en oud-voorzitter van de ”Supportersvereniging Slikkerveer” en tal van jubileumcommissies. Lid van Verdienste Theo Jagt overleed op 14 augustus 2021, hij werd 97 jaar oud en was daarvan 80 jaar lid van Slikkerveer.
Trainerstalent
DE VOETBALDROOM VAN ROBIN WESTERMAN IN CHINA
Wanneer we aan voetbal denken, denken we niet meteen aan China. Daarom bedacht president XI Jingping een doelstelling: de voetbalwereld moet worden veroverd en wel per 2030. Dan moet China in eigen land het WK winnen. Om daar te komen, legt China zijn toekomst in handen van Europese trainers, waaronder Robin Westerman. Als junior werd hij trainer bij de jongere jeugd van Slikkerveer. Toen hij senior werd, was hij achtereenvolgens hoofdtrainer bij de F's en C's en assistent van het tweede elftal. Als trainer stond hij inmiddels zes dagen per week op het veld. En toen kwam het telefoontje.
Robin kwam in gesprek met René Meulensteen, voormalig assistent bij Manchester United. Meulensteen was op zoek naar UEFA B-gediplomeerde trainers voor China. Na een paar gesprekken vertrok Westerman in 2016 naar Qingdao, een stad met tien miljoen inwoners. Eerst werd hij voetballeraar op een middelbare school. Na een aantal maanden boekte hij zijn eerste succes op een stadstoernooi. Daarmee trok hij de aandacht van Piet van der Pol, voormalig voorzitter van Telstar en ADO Den Haag, die in 2016 een voetbalclub oprichtte: Qingdao Red Lions. Hij strikte Jan Poortvliet als hoofdtrainer en zag in Robin Westerman de ideale assistent-trainer.
In 2019 promoveerde Qingdao Red Lions naar de profleague. In een voorbereidingstijd van twee weken werd Tomaz Kavcic als nieuwe hoofdtrainer aangesteld. Omdat de voormalig Sloveense bondscoach niet meteen op de bank mocht plaatsnemen, schoof Robin door. Qingdao Red Lions handhaafde zich in haar eerste profseizoen.
SLIKKERVEER 5 PAKT DE TREBLE
KAMPIOENSCHAP, BEKERWINST & SPORTPLOEG VAN HET JAAR
Meteen in het begin werden in de poulefase Oud-Beijerland 1 (zondag) en Nieuwenhoorn 1 (zondag) verslagen (3-4 en 6-1). In de tweede ronde stuitte de ploeg op de studenten van Antibarbari, maar ook daar waren zij met 5-3 te sterk voor. Daarna werd Gouda met 1-4 verslagen, waardoor de kwartfinale werd bereikt tegen Soccer Boys. In die wedstrijd vielen keeper Stefan Bode (gebroken vinger) en Jan Simonis als heel snel uit voor een ritje naar het ziekenhuis. Terwijl Slikkerveer 2-0 achterstond, nam Leon Hofman plaats onder de lat. Het vijfde knokte zich knap terug en kwam gelijk. Net voor het einde maakte Soccer Boys nog 5-4, maar deze treffer werd afgekeurd. In de zenuwslopende penaltyreeks stopte stand-in doelman Leon Hofman twee pingels, waardoor Slikkerveer de halve finale bereikte. Nadat ook CWO 1 met 4-3 werd verslagen, mocht Slikkerveer zich gaan opmaken voor de finale tegen Quick Boys.
Als verrassing werd de oude spelersbus van Feyenoord geregeld, bestickerd met Slikkerveer 5 on Tour. De tegenstander bleek een fitte en geroutineerde ploeg. Halverwege keek Slikkerveer wederom tegen een 2-0 achterstand aan. Via Raymond Smit en Ron Noorlander werd het 2-2. Opnieuw volgden strafschoppen en weer wist het vijfde te winnen!
Na het terugtrekken van drie ploegen kreeg de competitie na de winterstop een iets andere opzet, maar Slikkerveer bleef winnen. De beslissing viel op een donderdagavond op het terrein van Groeneweg. Daar werd de directe concurrent met 2-3 verslagen, waardoor ook het kampioenschap een feit was!
HUNKERING BELOOND
SLIKKERVEER 1 KAMPIOEN!
Het was een periode waarin het op-en-neer ging met derde klasse Slikkerveer. In 2011 dreigde degradatie, terwijl een jaar ervoor nog promotie binnen handbereik lag. De ploeg van trainer Cor Bak gaf verspeelde toen een 0-3 voorsprong tegen Dilettant en verloor met penalty’s. De man die destijds voor de groep van Dilettant stond, Richard Mank, volgde een jaar later (2011) Cor Bak op bij Slikkerveer. Degradatie werd voorkomen door de nacompetitiefinale te winnen van Transvalia ZW.
Na de winterstop kwam het kampioenschap met de week dichterbij. Iets waar de club naar hunkerde na de mislukte pogingen in 2006, 2007 en 2010. Pas bij de voorlaatste wedstrijd was het geloof er echt. Tijdens de belangrijke uitwedstrijd bij DEHMusschen leek niets te lukken en keek Slikkerveer de hele wedstrijd tegen een achterstand aan. Tot Ernst Both diep in blessuretijd uit een scrimmage met zijn lange benen de 4-4 tegen de touwen schoot. Het geluk van de aanstaande kampioen!
In de kampioenswedstrijd werd thuis gespeeld tegen Transvalia ZW. Voor een bomvol balkon wist Slikkerveer met maar liefst 7-2 te winnen. Na een afwezigheid van 14 jaar was Slikkerveer terug in de tweede klasse.
VOETBAL VOOR KINDEREN MET EEN AUTISMESPECTRUMSTOORNIS (ASS)
Voor veel kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) blijkt het lastig te zijn om mee te doen in reguliere voetbalteams. Dat komt doordat zij problemen ondervinden op het gebied van sociale communicatie en interactie en over- of ondergevoelig zijn voor prikkels. Het zijn kinderen die meer de behoefte hebben aan structuur en duidelijkheid.
Mirjam Visser, drijvende kracht achter het ASS-voetbal bij Slikkerveer, hoorde over het auto-voetbal. In 2010 is zij bij NOC-Kralingen gaan kijken en praten over de mogelijke oplossingen. Dit was ook mogelijk bij Slikkerveer, maar niet zonder een aantal aanpassingen. Omdat structuur en een vaste plaats en een vaste plaats voor deze kinderen erg belangrijk is, moesten er twee speciale kleedkamers komen. Er meldden zich meteen vrijwilligers en sponsoren om dit voor elkaar te krijgen. De kleedruimtes werden op 30 augustus 2011 feestelijk in gebruik genomen.
Sinds 2015, de start van de competitie van de KNVB, neemt Slikkerveer deel aan deze officiële competitie.
DE EERSTE DUBBEL IN DE CLUBHISTORIE
SLIKKERVEER 8 PAKT DE DUBBEL
De seniorenteams van Slikkerveer staan niet te boek als cupfighters. Dat Slikkerveer 8 in 2010 niet allen de competitie won, maar ook de beker, is dus bijzonder: de eerste dubbel in de clubhistorie van Slikkerveer. Op 22 mei 2010 werd Alphense Boys 8 beslagen met strafschoppen, nadat de wedstrijd in 1-1 was geëindigd.
90 JAAR SLIKKERVEER!
Zo’n 1200 toeschouwers waren op 8 oktober 2010 afgekomen op het duel van Slikkerveer tegen Erediviosionist Willem II. Deze wedstrijd werd gespeeld ter gelegenheid van het negentigjarig bestaan van Slikkerveer.
In de openingsfase kreeg Slikkerveer twee grote kansen. De Ridderkerkers bleken de profs aanvankelijk goed tegenstand te kunnen bieden. Het werd uiteindelijk 0-6 voor Willem II, maar toch keek iedereen terug op een mooie avond.
KALE KOPPEN NA HET BEHALEN VAN HET KAMPIOENSCHAP
SLIKKERVEER KLIMT UIT DE VIERDE KLASSE
Na het vertrek van trainer Ronald Klinkenberg, en met het een aantal vaste waarden uit de selectie, belandde Slikkerveer in een neerwaartse spiraal. In 1998 degradeerde de vereniging naar de derde klasse, maar in 2000 werd het nog erger toen het zelfs in de vierde klasse belandde.
Aan de hand van trainer Stanley Rieborn lukte het Slikkerveer in 2002 terug te keren naar de derde klasse. Op de Bolnesser Berg werd namelijk met 102 gewonnen van Bolnes.
UITBREIDING VAN DE ACCOMMODATIE
In 1997 was Het Sliknest al bijna twintig jaar het thuis van Slikkerveer. De onderhoudsploeg draaide op volle toeren om alles netjes te houden. Ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan kreeg de kantine in 1995 een ingrijpende facelift. Maar alleen opknappen was niet voldoende, er was behoefte aan uitbreiding van de accommodatie.
In januari 1998 presenteerde het bestuur op de ledenvergadering het plan voor een nieuwe vleugel. Beneden moesten vier kleedkamers en een massageruimte komen. En op de bovenverdieping, in dezelfde stijl als het bestaande clubhuis, twee kantoorruimtes en een bestuurskamer met panoramisch uitzicht op het hoofdveld. Op 1 juli 1998 werd de bouwvergunning aangevraagd. Slikkerveer kreeg deze vergunning twee maanden later. De eerste van zeventien palen ging op vrijdag 30 oktober 1998 de grond in. De nieuwe vleugel werd een jaar later, op vrijdag 8 oktober 1999, geopend.
VOORAGAAND AAN HET SUCCESVOLLE SEIZOEN 1995-1996 WON SLIKKERVEER HET RIDDERKERKS KAMPIOENSCHAP
SLIKKERVEER VIA NACOMPETITIE NAAR DE TWEEDE KLASSE
Zondag 2 juni 1996 promoveerde Slikkerveer op het terrein van COAL, na een overwinning op CVV Zwervers. De ploeg bestond over groep clubjongens, die in de jeugd alles hadden gewonnen. Pas na de winterstop ging het lopen en pakte Slikkerveer 22 punten uit 10 wedstrijden. De ploeg werd tweede achter kampioen SVW. Na een halve competitie met Puttershoek (4-0 winst) en LMO (2-0 winst) mocht Slikkerveer in een beslissingsduel tegen CVV Zwervers uitmaken wie er zou promoveren. Door een doelpunt van Johan Fokkens won Slikkerveer met 1-0 en promoveerde!
SLIKKERVEER PROMOVEERT NAAR DE EERSTE KLASSE
Slikkerveer had op zaterdag 21 mei 1988 nog een punt nodig tegen nummer twee De Musschen om kampioen te worden van de tweede klasse B. Eerder dat jaar was aan de Oldegaarde moeizaam met 0-0 gelijkgespeeld tegen deze concurrent. Maar met het kampioensfeest in het vooruitzicht en tweeduizend toeschouwers langs de lijn moest een punt haalbaar zijn, zo was het idee. Het vertrouwen was groot, want in het seizoen 1987-1988 was succesvol verlopen. Op vreemde bodem was niet verloren en thuis was alleen Dubbeldam met 2-3 te sterk geweest.
‘Slikkerveer speelde voortreffelijk’, zo noteerde Het Vrije Volk drie dagen later in een verslag. Maar de ploeg kwam ‘op miraculeuze wijze niet aan scoren toe’. Vlak voor tijd maakte De Musschen zelfs de 0-1. De nederlaag was een enorme dreun.
Gelukkig wist de ploeg een week later wel het kampioenschap binnen te halen. Er werd door doelpunten van Jaap Verhoeven, Leo van Buren en Edwin van Buren met 0-3 gewonnen bij Overmaas.
GROOTSTE ZONDAGVERENIGING VAN DE REGIO ROTTERDAM
Slikkerveer bloeide in 1987 als nooit tevoren. De vereniging had zestien seniorenteams in competitie en één dameselftal. Slikkerveer was daardoor de grootste zondagsvereniging in de Rotterdamse voetbalbond, maar volgens het Rotterdams Nieuwsblad ook ‘een van de best georganiseerde verenigingen van Nederland’. De krant koos het Reyerpark daarom uit als locatie voor de finale van hun Rotterdams Nieuwsblad-Cup.
Voorzitter Fred Helderman zei in een artikel op de finaledag in het dagblad: ‘In totaal komen we op bijna zeshonderd leden. We beschikken bovendien over een accommodatie waarmee we ons met iedere amateurclub kunnen meten. We zien de toewijzing van de slotwedstrijd als een erkenning.’
VROUWENVOETBAL IN HET MANNENBOLWERK
Slikkerveer was, uitgezonderd de periode waarin er ook korfbal werd gespeeld, altijd een vereniging voor mannen geweest. In 1971 maakte de club kort kennis met een nieuwe fenomeen: vrouwenvoetbal. Helaas zorgden een gebrek aan tegenstanders en kleed- en oefenruimte ervoor dat het bestuur dit initiatief al vroeg moest staken.
Het damesteam kwam er uiteindelijk toch. In het seizoen 1984-1985 werd het elftal voor het eerst ingeschreven voor de competitie. Er deden veel vrouwen mee van mannen die hier al voetbalden. Op 4 september 1984 was er een historische ontmoeting. Onderleiding van trainer Joop Stolk speelde er voor het eerst een vrouwenteam van Slikkerveer een officiële competitiewedstrijd. Het duel werd met 5-1 gewonnen van DCV.
DE EERSTE PAAL IS GESLAGEN
LEDEN VAN SLIKKERVEER BOUWEN OVERDEKTE ZITTRIBUNE
Net als eerder op Sportpark Ridderkerk wilde Slikkerveer ook op het nieuwe terrein een tribune neerzetten. Een speciale adviesraad en de leden gaven op 17 juni 1983 toestemming om de plannen uit te voeren. Er werd op gerekend dat de leden vooral veel zelf zouden doen. Onder leiding van een bouwcommissie ging een club vrijwilligers aan de slag. OP 14 maart 1984 sloeg erelid Arie de Bruin de eerste paal in de grond, waarna de bouw echt kon beginnen.
Na een aantal maanden keihard werken stond er een prachtige tribune. De officiële opening vond plaats op 13 september 1984.
C1 IN DE KUIP
Voor de jongens van Slikkerveer C1 kwam op zondag 3 mei 1981 een droom uit. Zij mochten een voorwedstrijd spelen in De Kuip. In de eerste helft ging de wedstrijd nog redelijk gelijk op en halverwege was het maar 1-0 voor Feyenoord. Na rust kregen de Ridderkerkse junioren het moeilijk. Ze verloren met 4-0, ondanks dat Slikkerveer C1 in die periode een behoorlijk sterk team had.
25 JAAR KAMPWEEK
HET SUCCES ACHTER DE KAMPWEEK
Een bijzonder activiteit in het jubileumjaar (60 jaar Slikkerveer) was een kampweek voor pupillen. Van maandag 30 juni tot zaterdag 5 juli verbleven leiders en deelnemers in een grote circustent die was opgezet op het hoofdveld. Met deze kampweek was een nieuwe succesvolle traditie geboren. Een groep vaste vrijwilligers zette zich in om een onvergetelijke week neer te zetten voor de pupillen en C-junioren. Voetbal was in die week bijzaak. De dagen zaten vol spellen en gezelligheid. Het begon met eenvoudige spellen als bierkrat stapelen en zaklopen, maar de kampleiding wilde blijven vernieuwen. Er werden in de loop der jaren steeds meer spellen zelf verzonnen en ontwikkeld. Zo werd een spel bedacht waarbij de deelnemers een auto, met daarin Karel Striegel, van de ene naar de andere kant van het parkeerterrein moest krijgen. Aan het einde van de week volgde het enige serieuze gedeelte: de officiële voetbaltest van de KNVB.
KAMPIOEN!
Slikkerveer werd in 1979 ongeslagen kampioen op het veld van Alexandria '66!
DE BOUW VAN HET CLUBGEBOUW
Slikkerveer had de gemeente toegezegd zelf een nieuw clubhuis neer te zetten in het Reyerpark. Dus toen het besluit over de verhuizing was genomen, moesten er spijkers met koppen geslagen worden. Na de eerste bouwvergadering, meldden zich tientallen vrijwilligers. Hun enige vraag was: ‘Wat moeten we doen?’ Er waren mannen die woonde daar ongeveer. Die pakten op de eerste dag een kruiwagen en stopten pas toen het klaar was. Typisch Slikkerveer!
De benedenverdieping van het Sliknest had acht kleedruimtes, twee scheidsrechterskamers, een verzorgerskamer, een drukkerij en bergruimtes. Op de eerste verdieping was de kantine, een keuken, een goederenlift, een bestuurskamer, een commissiekamer en een ruim terras.
KAMPIOEN ONDER LEIDING VAN DE JONGSTE KNVB-TRAINER
KAMPIOEN OP EEN BOMVOL GEMEENTELIJK SPORTPARK
Het eerste elftal werd in het seizoen 1969-1970 kampioen van de derde klasse. De beslissing viel op 7 mei 1970 in de thuiswedstrijd tegen DHZ. Terwijl de berichten doordrongen dat concurrent VV Nieuwenhoorn een punt zou gaan verliezen, won Slikkerveer vrij eenvoudig met 4-0. Theus van Vliet en Arie van der Steen maakten beide twee treffers.
Slikkerveer stond dit seizoen onder leiding van Gijs Stuurman, die bij zijn aanstelling in 1969 met 22 jaar de jongste KNVB-trainer was.
PRIMEUR VOOR RIDDERKERK: EEN INTERNATIONAAL TOERNOOI
Op het nieuwe Sportpark Ridderkerk had SV Slikkerveer eindelijk de ruimte voor een idee dat al langer binnen de vereniging leefde: een internationaal toernooi organiseren. In het pinksterweekend van 1963 was het eindelijk zover: SV Slikkerveer organiseerde van 1 tot en met 3 juni een ‘Internationaal Pinkster-Vierlandentoernooi’.
Het werd voor de gastclub een prima toernooi, want Slikkerveer won van de Zweden (3-2) en de Duitsers (1-0). Een gelijkspel tegen de Engelsen (2-2) was voldoende voor de toernooiwinst.
VAN KNOLLENTUIN NAAR SPORTPARK RIDDERKERK
Slikkerveer had vaak een slecht veld gehad. En dat bleef zo, ook toen de club in 1955 een eigen terrein kreeg aan de Veerweg. Het veld stond te boek als ‘een knollentuin’.
Het gebrek aan velden zorgde ervoor dat Slikkerveer afscheid nam van de zaterdagafdeling en de senioren alleen nog maar op zondag speelden.
Het gemeentebestuur van Ridderkerk kwam in 1962 met een voorstel. Slikkerveer mocht voortaan op zondag vanaf 12:00 uur spelen. Op vrijdag 2 februari werd dit voorstel met een meerderheid aangenomen. Groot nieuws: ‘Voortaan ook op zondag voetballen in Ridderkerk’ kopte dagblad Het Vrije Volk. Niets stond een verhuizing naar Sportpark Ridderkerk nog in de weg.
JANUS PLAISIER BRENGT SLIKKERVEER VAN DERDE NAAR EERSTE KLASSE
OPMARS VOOR SLIKKERVEER
'Offervaardigheid, vriendschap, werklust, verdraagzaamheid en geloof in eigen kunnen'. Dat waren volgens huisverslaggever Karel Deugd de belangrijkste redenen voor het enorme succes. Voor het eerst in de geschiedenis promoveerde de club naar de eerste klasse. Dit gebeurde nadat Slikkerveer al van de derde naar de tweede klasse was gepromoveerd.
SLIKKERVEER VIA PROMOTIECOMPETITIE NAAR DE TWEEDE KLASSE
Zeer hoge kosten in verband met eventuele nieuwe velden zorgden ervoor dat in 1953 afscheid werd genomen van trainer Leen Pil. Na het ontslag van trainer Jans in 1957 keerde hij terug en prompt promoveerde zijn team in 1958 naar de tweede klasse.
WATERSNOODRAMP: 'ER WAS NIKS MEER OM OP TE VOETBALLEN'
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 voltrok de Watersnoodramp zich in Zuid-West-Nederland. Ook Ridderkerk en met name de wijk Slikkerveer, die destijds voor een groot deel aan de andere kant van de Ringdijk lag, kreeg daar volop mee te maken. Voor SV Slikkerveer betekende dit vrij eenvoudig dat het veld bij de watertoren onder water was gelopen. ”Er was gewoon niks meer km op te voetballen.”
DE WATERTOREN
Gevoelsmatig was die greppel tussen OLIVIO en Slikkerveer een enorme kloof. Hoewel de leden elkaar goed kenden en doorgaan als vrienden met elkaar omgingen, was het ineens haat en nijd als het op clubbelang aankwam. Deze gevoelens werden waarschijnlijk veroorzaakt door de verschillen in het DNA van de verenigingen. OLIVIO was in 1920 opgericht door arbeiders van de scheepswerven, terwijl Slikkerveer veel meer de club van kantoormensen was. Ondanks de tegenstellingen werd in 1941 al snel duidelijk dat de buren tot elkaar veroordeeld waren. De Tweede Wereldoorlog had de toch al slechte omstandigheden waarin beide verenigingen verkeerden bepaald geen goed gedaan. Bij OLIVIO werd het boekjaar in 1939 afgesloten met een negatief saldo, terwijl Slikkerveer ook vreesde na promotie naar de KNVB niet het vereiste aantal spelers op te kunnen stellen.
Er ontstond een denkbeeldige brug over de greppel en op 1 augustus 1941 was het samengaan tussen OLIVIO en Slikkerveer een feit. De naam van Slikkerveer werd overgenomen en de rood-zwarte clubkleuren van OLIVIO.
HET ALLERBESTE VELD VAN DE RVB
SUCCESVOLLE JAREN VOOR SLIKKERVEER!
Slikkerveer kende in de jaren ’30 en begin jaren ’40 succesvolle jaren. Naast het tienjarig bestaan van de vereniging, waarbij de burgemeester een bezoek bracht aan de vereniging, werd er ook om de prijzen gespeeld. Slikkerveer vertoefde drie seizoenen hoog op de ranglijst van de derde klasse RVB en in het seizoen 1930-1931 kwam de beloning toen de ploeg kampioen werd. De ploeg werd met een doelsaldo van 45 voor en 2 tegen vrij gemakkelijk kampioen en promoveerde naar de tweede klasse.
In 1936, het jubileumjaar van Slikkerveer, promoveerde de vereniging naar de eerste klasse. Daarin werd de club in het seizoen 1940-1941 kampioen. In de strijd om het algehele kampioenschap moest Slikkerveer de gouden plak (het algehele kampioenschap van de RVB) aan de politiemannen van Hermandad laten. Maar Slikkerveer promoveerde wel naar de KNVB. De leden zagen dat deze promotie niet realistisch was. Daarom werd, volgens Bas Hagendijk, toenadering gezocht tot de buren van OLIVIO: ‘Men sloeg over de greppel, met eigen krachten, een fusiebrug. Een brug welke onverslijtbaar is.’
SLIKKERVEERSCHE
VOETBAL
VEREENIGING
Op vrijdagavond 7 augustus 1926 werd, in de bovenzaal van Café Lodder, de Slikkerveersche Voetbal Vereeniging opgericht. In de eerste jaren voetbalden zij, in de mooie Ridderkerkse kleuren (groen-wit), op het veld van OLIVIO. Pas twee jaar na de oprichting kreeg SVV een eigen veld, naast dat van OLIVIO.
In 1928 besloot ook SVV toe te treden tot de Rotterdamsche Voetbalbond (RVB) en dat had twee belangrijke gevolgen. De belangrijkste was dat de naam SVV moest worden prijsgegeven, want er speelde al een Schiedamse club onder die naam. De vereniging ging verder onder de naam Slikkerveer.
OLIVIO
Drie mannen namen op 7 oktober 1920 in het schaftlokaal van scheepswerf Boele en Pot het initiatief voor de oprichting van een voetbalvereniging. Janus Sparreboom, Dirk de Koning en Gijs Bouthoorn stonden samen aan de oprichting van de derde Ridderkerkse voetbalvereniging, namelijk de Bolnessche Voetbal-Vereeniging Onze Leuze Is Voorwaarts In Overwinning, oftewel BVV OLIVIO. De voetballers gingen spelen in de rood-zwarte clubkleuren.